fredag 19 juni 2009

Hos läkaren igår och idag

Hej!

Nu vet väl alla vid det här laget att vi var hos doktorn igår. Först på vårdcentralen (där doktorn trodde på lunginflammation) och sen skickade han oss till barnakuten på lasarettet (ifall lungorna skulle behöva röntgas) där det visade sig att Jonathan har astma.
Så kallad infektionsastma. Inte allergiastma *tack och lov*

Vi var hos doktorn i 6 timmar igår *suck*. Idag bara 1 timme! Jippie!

Idag var vi tillbaka på återbesök, med risk för att bli inlagda. Men det slapp vi som tur var!!

Igår tog de massa prover, och det var hans sänka som var förjhöjd (56...ska vara 8). Idag var den 38. Om det hade varit lunginflammation hade den varit 3-siffrig sa dem.

Varför?
Svaret är inte svårare än att Jonathan har astma pga att han är den han är :-)
Han har en förälder (Caroline) som har Timotej-pollenallergi (dvs mot gräs) och det ökar chansen för att utveckla astma. Jonathan har även torr hud vilket också är en orsak. Samt att Micke hade böjeksem som barn.
Detta är medfött hos Jonathan. Han har alltså astma pga att han är den han är.

Han har från och med nu astmamedicin (2 olika) som behöver tas vid varje infektion. När han får en infektion, t.ex. förkylning, blir hans luftrör så pass trånga att det blir svårt för honom att andas. Ialla fall andas ut (in går lättare). Det rosslar i honom och det piper när han andas. Andetagen är väldigt "stötiga"..Igår när det var som värst hade han 60 andetag/minut (dvs han andades VÄLDIGT kort och snabbt).
Detta gör också att han får svårt att svälja. Dessa 2 dagarna har han knappt ätit något, bara druckit. Det är först nu, när medicinen har satts in, som han börjat äta igen. På grund av att han nu lättare kan svälja.

Vanligt är att det växer bort när han närmar sig skolåldern så det hoppas vi på!
Tyvärr finns en risk för att han utvecklar allergiastma som han får bära med sig....och det hoppas vi INTE på.

I höst ska vi tillbaka och göra ett sk. pricktest för att se vad han reagerar mot, vad det är han är allergisk mot. Det blir även ett återbesök senare i okt/nov för att gå igenom medicinen med mera.

Vår son har astma....inget man nånsin ens har ägnat en tanke... (vi trodde ju på falsk krupp....men det var det icke denna gång)
Men vi vänjer oss väl antagligen vid det. Man har ju inte direkt mycket val.
Att behöva ge 2 sorters medicin vid varje förkylning....
För Jonathan kommer det säkert inte att bli något konstigt alls. Han lär ju förknippa sina förkylningar med inhalatorn eller tvärtom...

3 kommentarer:

moster Linda sa...

Jag tror inte detta kommer att vara något problem alls, allt har något positivt med sig och så har detta! Vi får alla mer kunskaper om infektionsastma samt att Jonathan kommer att bli en hejare på sina inhalationer mm Det blir bra även att det i början kommer vara konstigt och ovant...

Oliver sa...

Håller med förgående skribent :-)

Hoppas att ni har det bra i Listerby!

Jonathans liv sa...

tack tack. jo det blir säkert bra i slutändan. Tycker bara det är lite jobbigt med inhalatorn..för nu gillar han den INTE alls...
Men som sagt...det blir ju en vana till slut.
Och ja, allt för väl något gott med sig.

Vi har det bra i Listerby. Jonathan busar och mår så bra. Idag, lör, sov han inte middag men var ändå uppe till 21! Helt speedad hi hi hi.