fredag 4 februari 2011

Logoped

Idag fredag har Jonathan träffat logopeden Annika.
Det var 2:a gången.
Hon blev glatt överraskad över att han redan har lärt sig ett antal tecken (det är tydligen inte så vanligt att barnet själv anammar det.....brukar ta rätt lång tid)!

Hon hade en hemlig påse. Jonathan fick ta upp en sak i taget och berätta vad det var, antingen med tecken eller ord. De ord/tecken han inte kunde visade Annika för oss.
Det som låg i påsen var bland annat häst, ko, båt, bil, nyckel med mera.
Jonathan har inte många av dessa ord i sitt ord- och teckenförråd så vi har lärt oss många nya tecken idag!
Annika sa att Jonathan är väldigt drivkraftig. Han vill verkligen kommunicera! Han vill lära sig nya tecken och han är på gång.

Så man ska smida medan järnet är varmt!

Därför ska Micke och jag (eller en av oss) anmälas till en kurs i "Tecken som stöd" där man träffar andra föräldrar i samma situation och lär sig tecken tillsammans på roliga sätt.
Detta ser vi fram emot!
Vi måste hela tiden ligga steget FÖRE Jonathan och kunna visa olika tecken. För ibland hittar han på egna...och då kan det blir lite tokigt när andra människor som kan tecken inte förstår det tecknet som han gör. Det är viktigt att det är de rätta tecknena som finns.

Så vårt jobb just nu är att PLUGGA TECKEN-glosor....

Vi ska eventuellt köpa hem cd-rom skivan "Teckenhatten". Den är jättebra för där ser man när de visar tecknet. Lättare att lära sig än att läsa ifrån en bok... Sedan finns det många andra bra-att-ha-böcker och sångdvd... Tyvärr är ju sådant här material rätt dyrt....
Om vi skulle köpa allt det vi vill ha skulle det kosta över 1000 spänn.....MEN eftersom Jonathan har en försenad språkutveckling och för att tecken som stöd kommer att hjälpa honom utveckla det talade språket så kommer vi att köpa något av det.

Det är lätt att förväxla tecken som stöd med teckenspråk. GÖR INTE DET. Det är olika saker...
Tecken som stöd utgår från teckenspråket men det ska endast ses som STÖD, ett komplement för att barnet lättare ska lära sig det talade språket. Jämför med att man ofta lär sig krypa innan man lär sig att gå.

För den som vill veta mer finns bland annat dessa sidor:

Läs detta för att få reda på mer ren fakta:



Fler sidor:






Det finns MYCKET MER att läsa om man söker på "tecken som stöd"

Så nu vet ni vad jag och Micke gör om kvällarna i fortsättningen :-) !

Tecken för tröja och skor

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för mini undervisningen :) Vi ska försöka lära oss tecken så vi kan kommunicera lite lättare med J :) Roligt :))

Från J´s moster Linda